Stresszoldás járvány idején

By Réka - április 09, 2020

Még mindig fontosnak tartom beszélni egy kicsit a mostani helyzetről. Továbbra sem arról szeretnék papolni, hogy maradjon otthon vagy hordj kesztyűt és maszkot. Ebben a cikkben ennél sokkal mélyebbre mennék. 

A minap már írtam nektek a pihenés fontosságáról. Ebben arról is szót ejtettem, hogy a kikapcsolódás egyik fő mozgatórugója most az legyen, hogy a keletkező stresszt oldani tudjuk. Vajon lehetséges ez a járvány idején? Természetesen tudunk rajta enyhíteni, csak időt kell rá szánni.

Kiemelném, hogy a stresszoldás nem azt jelenti, hogy törökülésben csücsülönk a szoba közepén és hümmögünk egy sort, ez ennél sokkal több. Az évek során egyre többen és többet foglalkoznak az emberek lelki egészségével, így mára már számos lehetőségünk akad megtanulni a tudatos jelenlétet, a jelenre való figyelést és az érzéseink kezelését. 

Ahhoz, hogy kellően oda tudjunk koncentrálni a napi feladatokra, nem szabad hagynunk, hogy elhatalmasodjon rajtunk a stressz és a szorongás. Hiába dolgozunk szinte egész nap, este nem tudunk nyugodtan elaludni, de nappal is gondjaink vannak a koncentrációval. Éppen ezért fontos, hogy az életünk részéve tegyük a tudatos jelenlétet és annak képességét. 

Ennek első és legfontosabb lépése, hogy elfogadjunk mindent, ami körülöttünk történik. Jelen esetben ez a karantén, a bezártság és a korlátozottság. Szerencsésebb esetben van kivel beszélgetnünk és nem egyedül tengetjük mindennapjainkat, de van olyan is, aki mindezt most egyedül éli át. Bármelyikük is vagy te, hidd el, hogy nem vagy egyedül a stresszel, a depresszióval és az aggódással. Számolj le ezekkel és lépj egy szintet. Nem fog egyszerűen menni, és az elején biztosan döcögősen fogsz haladni az úton, de majd a végén, amikor visszagondolsz a kezdetekre, akkor rájössz, hogy megérte az erőfeszítés. 

A stressz szinte mindenki életének a része, kevesen vannak azok, akik tudnak "üres" fejjel élni. Itt most arra gondolok, amikor nem jár semmi a fejedben, csak élvezed a pillanatot és az egész életedet. Gondolj bele, hogy hányszor volt már ilyen!? Egy utazás, egy kirándulás, egy regény vagy bármi kapcsán. Elevenítsd fel ezeket a pillanatokat, mert ezek segítenek visszatérni a jelenbe, ha stresszes időszakon mész keresztül. 

A stressz és a depresszió másik fázisa a pánikbetegség, amit már sokkal komolyabban kell venni. Nem mennék bele részletesen, hogy ez miként zajlik le, de tudnotok kell, hogy ebből már sokkal nehezebben mászik ki az ember. Egy pánikroham nem szimpla aggódás, hanem halálfélelemmel társul, ami akár 20-30 percig is eltarthat. Itt már nem válnak be a mindfullness praktikák, de a jóga vagy a meditáció sem segít abban a közel fél órában.

A tudatos jelenlét egy kézség, amely szépen lassan válik az életünk részéve, feltéve ha hagyjuk. Onnatól kezdve megállíthatatlannak érezzük majd magunkat, akit senki és semmi nem tántoríthat el a céljától, hiszen a stressz egészen addig meggátolt minket ebben. 


Tudom, hogy elcsépelten hangzik, de hidd el, hogy segíteni fog. Nem azért, mert leírtad ezeket és kiadtad magadból, hanem amikor rossz passzban vagy, akkor vedd elő és olvasgasd át. Ilyenkor elgondolkozol majd azon, hogy miért is éri meg élni, van-e okod stresszelni és, hogy mennyi mindent köszönhetsz az életnek. Mindenki életében voltak már olyan pillanatok, amikor felhőtlenül boldog volt és majd' kiugrott a bőréből. Nálam a legmeghatározóbb ilyen alkalom - ami mostanában segít visszatérni a jelenbe - amikor egyedül repültem és utaztam még tavaly. Lehet ez nálad is hasonló, de az is ilyen pillanat lehet, amikor egy szeretted férjhez ment, gyermeke született, vagy nyertél egy sportversenyt. Mindegy, hogy mihez társítod, a lényeg, hogy emlékezz rájuk. Ezek fognak neked segíteni a tudatos jelenlétben. 


Felkelés előtt? Felkelés után? A kávé volt sok és túlzottan felpörögtél? Talán ebéd után, miután teletömted magad? Lefekvés előtt? Lefekvés után, amikor csak forgolódsz és nem tudsz elaludni? Fontos, hogy tudd, mikor van a legnagyobb esély arra, hogy a stressz belopja magát a fejedbe és olyan dolgokon gondolkodsz, amik a mélybe taszítanak. Én speciel reggel érzem magam a legrosszabbul, amikor még nem ettem, nem tettem semmit aznap és próbálok értelmet találni a napnak. Nálad ez, hogy zajlik? Gondold át!


A múltkori cikkemben már ecseteltem egy keveset, hogy minden napra legyen valamilyen feladatod. Ezt lehetőleg már délelőtt végezd el, hogy mire ebédhez jutsz, addigra azt érezd, hogy letettél valamit az asztalra. Nem kell nagy dologra gondolni. Lehet ez egy régóta halasztott ablakpucolás, a ruhák szelektálása, de akár egy fél órás kutyasétáltatás is teljesen megfelel házi feladatnak. A lényeg, hogy minden napra találj valamit, amit már délelőtt kipipálhatsz. 


Tudom, tudom, most nehezebben állunk neki mozogni egy kicsit. Pedig nem lehetetlen. Igaz, hogy korlátozva vagyunk, ám egyelőre a sportolás nincs megtiltva, így egy futócipővel karöltve, irány kocogni, sétálni vagy bicajozni. Viszont, ha nincs kedved, lehetőséged kimozdulni, vagy egyszerűen nem akarsz kockáztatni még ennyit sem, akkor az otthoni torna is teljesen megteszi. Az internet tele van könnyebb és nehezebb videókkal, amik segítenek egy kicsit kikapcsolódni és endorfint termelni. A sport nyugtatja a lelkünket, méregtelenítő hatású, erősíti a szervezetünket és az immurendszert. Egy fél órás kocogást követően boldogabbak, energikusabbak és elégedettebbek leszünk, jobban alszunk és növekszik a stressztűrő képességünk is. 


Egyszerűnek tűnik, ám mégsem annyira az. Nem a megszokott dalokra gondolok, amikor azt mondom, hogy hallgass zenét, hanem épp ellenkezőleg. Készítsd magadnak egy olyan lejátszási listát, ami teljesen magába szippant. Nekem is van egy, amit csak és kizárólag olyankor hallgatok, amikor szükségem van rá. Lehet magyar, angol, spanyol, gyors vagy lassú, pop vagy rock, mindegy, a lényeg, hogy árasszon el nyugalommal és boldogsággal. Nem könnyű olyan számokat találni, amelyek ilyen hatással van ránk, de nem lehetetlen. Szívből ajánlom például a Plumb vagy éppen a Ruelle zenekart. 

Nekem ezek a dolgok váltak be az elmúlt években. Mindenkinek más az a tevékenység, az a megoldás, amelyik hatásos lehet. Gondold át, hogy érzed magad egy kis sportot követően, vagy ha olyan dalokat hallgatsz, amik nyugalommal töltenek el, esetleg egy régóta halogatott házimunka után. Biztos vagyok benne, hogy a felsoroltak közül lesz olyan, ami segíthet neked ebben a nehéz időszakban. Kitartást, és ne feledd, csak pozitívan!

  • Megosztás:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor talán ez is fog:

0 megjegyzés