Kert nélküli kertészkedés #1

By Réka - április 08, 2020

Manapság egyre többen kezdenek bele a kertészkedésbe, akár konyhakertről van szó, akár lakásban tartott növényekről. Annak ellenére, hogy nehezebb őket életben tartani egy zárt térben, nem lehetetlen küldetés. A fűszernövények, a kisebb palánták, a spenót, a snidling és társai, boldogan elvannak egy kisebb cserépben is. Itt az idő, hogy belekezdj valami újba, hiszen sokunk van önkéntes karanténban már jóideje.

A legegyszerűbben ültethetőek között a fűszernövények szerepelnek az első helyen. Ilyen a bazsalikom, a majoranna, a rozmaring, a snidling, de a koriander is könnyen nevelhető a lakásban vagy az erkélyen. A legfontosabb ezekkel kapcsolatban, hogy sok napfényre van szükségük, ám a hidegtől óvni kell őket. 


A felsoroltak közül a koriander az a fűszernövény, amelyet szinte bárki és bárhol tud nevelgetni. Nagyon kevés olyan van, amelyik elviseli a hideget és a meleget egyaránt. A termése illóolajat, fehérjét és C-vitamint is tartalmaz. 

De hogyan kezdjük a termesztésébe? 

A kemény koriander magvak héját földbe szórás előtt repesszük meg, hogy ki tudjanak csírázni. Az ültetéshez normál talajt kell keverni humuszban gazdag talajjal. Ezt a legjobb, ha 60-40%-ban tesszük meg. Ültetés előtt a talajt megöntözzük, majd egymástól kb. 8 cm-re lyukakat alakítunk ki, ahova beleszórjuk a magvakat. Egy kis földdel betakarjuk, majd ismét egy kicsit megöntözzük a tetejét. Ahhoz, hogy ki tudjon csírázni, szükséges folyamatosan nedvesen tartani a talajt, így akár 9-10 nap alatt elkezdhetnek növekedni és a szorgos munkánknak látható eredményei lesznek. A csírázást követően már kevesebb víz is elegendő nekik. Ha a növények elérték a 15 cm-es magasságot, már szedhetjük is a magokat és a leveleket. 


Ha csak a levélre van szükségünk, akkor hagyjunk köztük 5 cm-es távolságot. Ha a magjáért, akkor viszont nagyobb helyre van szükség. Tehát fontos előre eldönteni, hogy a magokat szeretnénk felhasználni, vagy inkább a friss leveleket. Ha túl sűrűn nőnének, akkor ritkítsuk ki őket, így segíthetünk nekik a további fejlődésben. 

Miután felhasználtuk az leveleket vagy a magvakat, akkor hagyjunk rajta pár darabot, hogy tovább nőhessen. Hamarosan virágozni fog, ekkor már nem hoznak több levelet. Ha folyamatos termést szeretnénk, akkor jó ötlet, ha pár hetente vetünk el pár magot, így soha nem fogyunk ki a friss korianderből. 

Lehetnek nehézségeink az ületést követően?

Természetesen lehetnek, mint minden növénynél. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy bár szereti a meleget, érzékenyek is rá. Ha bármilyen zavaró tényező éri őket, azonnal elkezdenek felmagzani - ahogy a legtöbb tavaszi finomság is, mint a fejes saláta és a spenót. Így a legfontosabb, hogy megtaláljuk neki a megfelelő helyet. Ha hidegebb helyre tesszük őket, akkor folyamatos napfényre van szüksége, de ha túl meleg területet választunk neki, akkor viszont gondoskodnunk kell az árnyékról. Emellett pedig soha ne hagyjuk kiszáradni, de ne is öntözzük túl, hiszen akkor elrohadnak a gyökerek, majd az egész növény. 


Főként sültek, káposztás ételek, szószok, kolbászok készítésénél, de az uborka és a paprika eltevésében is szerepet játszik, itt azonban a magot egészben kell használni. A levele a közel-keleti, ázsiai konyha kevelt fűszere, de márra már hazánkban is több helyen is termesztik. Itthon főként a levesekhez és salátákhoz használjuk. 

Fontos azonban, hogy a korianderlevél és a koriandermagot ne cseréljük fel. Ezek teljesen különböző ízzel rendelkeznek. Ha a levéllel főzünk, akkor a legjobb, ha frissen adjuk hozzá az ételhez. Használható a petrezselyem helyettesítőjeként, azonban ennek sokkal intenzívebb íze van. A magot őrlés előtt sok esetben megpirítják, így nyerhető ki legjobban az összes aromája. De nem csak a levelét és a magot tudjuk felhasználni. A koriander gyökere fokhagyma helyett is használható. 

Ha bármilyen kérdésed akadna a koriander termesztésével kapcsolatban, akkor nyugodtan írd meg kommentben és segítek, ha tudok. Hamarosan érkezem a cikksorozat következő részével! 

  • Megosztás:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor talán ez is fog:

0 megjegyzés