Kedvenc könyvek, ha sok a szabadidőd

By Réka - április 10, 2020


Megérkezett az igazi tavasz, csicseregnek a madarak, a nap hét ágra süt. Itt az ideje hódolni az egyik kedvenc hobbimnak. Ahogy a bemutatkozásomban már olvashattátok, sosem voltam az a nagy könyvmoly, 17 éves koromig egy kezemen meg tudnám számolni, hány alkotást olvastam el. Azóta ez megváltozott, és mára már számon sem tudom tartani, hogy mennyit végeztem ki. Nem véletlenül íródik ez a cikk sem, hiszen az évek során lett pár kedvencem, amit most be szeretnék nektek mutatni. Ezek mindegyike tökéletes kikapcsolódás lehet az ünnepek alatt, vagy bármikor, amikor akár egy kis szabadidőtök is van.


Nem titok, hogy a legnagyobb favoritom Colleen Hoover, bár szerintem ezzel nem vagyok egyedül. 2015-ben adta ki a Confess című regényét, amiből egy minisorozat is készült az Elcserélt lányok Daphne-jának, Katie Lecrec-nek a főszereplésével. A kötet Auburn és Owen kapcsolatáról szól, akiket a művészet hoz közelebb egymáshoz. A lány huszonegy éves korára szinte mindenkit elveszített, aki fontos volt neki, ezért nagyon küzd, hogy felépítsen magának egy új életet. Munkára van szüksége, ekkor talál rá egy dallasi műteremre, ahol megismeri Owen Gentry-t. A férfi titkokat rejteget, ami tönkretehet mindent, ami fontos a lány számára. Ahhoz, hogy együtt lehessenek, Owen-nek vallomást kell tennie, ám sajnos ez a nyilatkozat sokkal nagyobb problémát okozhat, mint maga a tett.

Azt már tudjuk, hogy Ms. Hoover kizárólag komoly támához tud nyúlni, így nem lepett meg, hogy innen sem hagyta ki. Ez a könyv számomra teljesen más élményt és hangulatot nyújtott, mint bármely másik alkotás. Már az első oldalakon olyan érzésem támadt, mintha egy teljesen más világba csöppennék. Olyan szinten beszippantott, hogy egy szökőár vagy egy tornádó sem tűnt volna fel, ha épp lecsapott volna rám. Hatalmas benyomást keltett bennem, és akkor még nem beszéltem a sorozatról, amely kerek egésszé tette a történetet.


Más vizekre evezve, megemlíteném még az egyik kedvenc pszichológiai regényemet. Orvos-Tóth Noémi tollából származik az Örökölt sors című alkotás, amely kutatások alapján íródott. A doktornő  által betekintést kapunk a megörökölt érzelmi viszonyulásokba és viselkedési mintákba. Már az alcím is sokat mond: Családi sebek és a gyógyulás útjai. 
A fejezetekben azt taglalja, hogy miként lehet feldolgozni a nem kívánt gyermeknek, hogy ő valójában csak a "véletlen műve",  illetve a kódolt sebekre is próbál megoldást találni, de részletesebben kitér a traumákra is.

Vajon lehetséges, hogy egy szülő életútja befolyásolja a gyermekeiét is? Ha van egy életfeladata, amit nem tudott véghezvinni, akkor mindezt megkaphatja az örökös? Van, aki hisz ezekben, van aki nem. Ez már teljesen egyéni, de az biztos, hogy érdemes elolvasni, hiszen engem is mélyen elgondolkodtatott a családomról, a rokonokról, de még a barátaimról is. Nem csak a géneket tudjuk örökölni, hanem tulajdonképpen mindent, hiszen amit látunk, hallunk és tapasztalunk, azt visszük tovább. Ha van egy alkoholista anya vagy apa, akkor az a gyermekek életét is meghatározza. Lehetséges, hogy annyira beleivódik a kicsibe, hogy felnőtt korára maga köré vonzza az iszákos embereket. Persze ennek nem kell így lennie, hiszen ha az a sorsa, hogy ezt a kört megszakítsa, akkor igenis tehet ellene. 
Persze ennél sokkal tudományosabban belemegy az írónő az Örökölt sors című alkotásában, így érdemes beszerezni.


Könysorozatokról is szót ejtenék, hiszen vannak olyanok, akik inkább ezeket veszik a kezeik közé. Tudom, hogy sokatok szereti a Harry Potter-t, az Éhezők viadalát és társait - bár előbbi a legnagyobb kedvenc -, úgy gondoltam, hogy itt az ideje más írókkal és kötetekkel is megismerkedni.
Szívből ajánlom Elle Kennedy és Jennifer L. Armentrout történeteit. Míg Elle inkább a humoros-romantikus stílust képviseli, addig Jennifer inkább a mélyebb sztorikat szereti papírra vetni. Mind a ketten szívesen írnak szerelmi történeteket, így aki ezeket kedveli, annak ott van az Off-Campus sorozat, amely egyetemen játszódik, így egyértelműen 20 év körüli fiatalokról szól. A srácokról Elle írt korábban, azóta a sorozat már befejeződött.
Ami Jennifer-t illeti, neki köszönhető a Várok rád, amely hat részből áll, mindegyik más-más pár történetét leírva. Ahogy írtam is, az alkotó sokkal mélyebbre megy, nem annyira könnyen olvashatóak a sztorijai. itt bőven van drámai múlt és sérült fiatal. A két könyvsorozat mindegyike nagy kedvencem, több kötet boldog tulajdonosa vagyok, arról nem is beszélve, hogy nem egyet olvastam már többször újra. 


Ha pedig egy aranyos állatos történetre vágysz, akkor ott van a Partvonal Kiadó újdonsága, az Egy kisállatrendelő hétköznapjai. Dr. Philipp Schott regénye betekintést nyújt egy olyan világba, amit maximum a tévékből ismerhetünk. Az orvos pályafutása alatt megszámlálhatatlan mennyiségű esettel találkozott, ezekből szedett össze egy csokrott és vetette papírra.

A kötet elején elmeséli, hogyan lett állatorvos, de ír többek között Bobo-ról, a karácsonyi futóegérről, aki folyamatos szökésben volt, de végül sikerült összebarátkozniuk. A későbbiekben megismerkedhetünk két összeakadt halacskával, egy epilepsziás struccal és még pár kolibrivel is. Mindezt úgy adja elő, hogy mi olvasók is tanuljunk az esetekből. A szépségek mellett természetesen szót ejt a szakma árnyoldalairól is, hiszen itt sem csodálatos minden egyes nap. Sőt!
Nem nagyon tudnék olyan embert mondani, akinek ne ajánlanám szívből ezt a könnyed olvasmányt. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt élvehető és tanulságos!

Első körben ezek a könyvek jutottak eszembe, mint kedvencek. Természetesen mindezek mellett számos egyéb témában íródott mű tulajdonosává váltam az évek során. Sokszor olvasok pszichológiai és ezoterikus köteteket, de ahogy látjátok is, nem állnak távol tőlem a romantikus és a könnyed hangvételű alkotások sem. Hamarosan érkezem egy újabb adaggal, amiből még többet tudhattok meg a legnagyobb kedvenceimről. 

  • Megosztás:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor talán ez is fog:

0 megjegyzés