Kultúrkörút: Dél-Dunántúl

By Réka - július 19, 2020

Már több bejegyzés is született a kultúrkörút cikksorozatomhoz, de egyiknek sem volt köze Magyarországhoz. Úgy gondoltam, hogy épp itt az ideje felfedezni egy kicsit hazánkat is, azon belül is főként a Dél-dunántúli régiót. Mivel én Somogy megyében élek, így tudom, hogy a turisztikai szektor sajnos nem jár élen. Mivel a Balaton külön részleghez tartozik, így a lakosok nagy része úgy gondolja, hogy itt mást már nem is láthat. Pedig ez közel sem így van. Ebben a cikkben összegyűjtöttem nektek azokat a helyszíneket, ahova érdemes ellátogatni, ha a Dél-Dunántúlon jártok. 



A Dél-Dunántúl a hét magyarországi régió egyike. Az ország délnyugati részében helyezkedik el, amit három megye alkot, Baranya, Somogy és Tolna. A központ Pécs, de ez főként a lakosság létszáma miatt van így. A népesség nem éri el a 900 ezer főt, így nem mondható sűrűn lakott területnek. Kiterjedése több mint 14 ezer km2, amellyel hazánk legnagyobb régiója és a legritkábban lakott térsége. Ide tartozik az ország egyetlen atomerőműve Pakson, illetve cukorgyára Kaposváron.

Természetföldrajz

A régióban öt borvidék található: Balatonboglári, Tolnai, Szekszárdi, Mecsekaljai és a Villány-Siklósi. A táj felszíni és felszín alatti vízkészletekben gazdag, hiszen jelentős vízmennyiséget szállít a Duna és a Dráva is. Hazánk legjelentősebb és Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton is ehhez a területhez tartozik - földrajzi szempontból. 

Településföldrajz

A régió településszerkezete kedvezőtlen, hiszen bár a városhálózat fejlődik, még mindig elmarad az ország többé részéhez képest. Nagy arányban találhatóak aprófalvak és kistelepülések. A 655-ből 346 aprófalunak számít, amelyekben a lakosság több mint tíz százaléka éli mindennapjait. A legtöbb ilyen település Baranya megyében található, itt a községek közel 70%-a 500 lakos alatti faluban él. Ez az arány Tolna megyében 28%, míg Somogyban 44%. Nehézséget okoz, hogy bár Kaposvár és a Balaton között megépült a gyorsforgalmi út, amelyet 2019-ben át is adtak, autópálya továbbra sem vezet fel a tóhoz.

A Dél-dunántúli régió 24 kistérségéből 9 hátrányos helyzetű, további 9 pedig a leghátrányosabbak közé sorolható. A legfejlettebb területek természetesen a megyeszékhelyek és környékük, illetve a Siófok és agglomerációja.

Természeti és kultúrtörténeti értékek

A legnagyobb nemzeti park a területen a Duna-Dráva, de itt található továbbá a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park is. Emellett természeti kincsekben gazdag, hiszen számos gyógy- és termélfürdőt vehetünk igénybe. Harkány és Szigetvár mellett, Dombóváron és Igalban is található hasonló szolgáltatás.

Turizmus


A megye legfőbb látnivalói Pécsett találhatóak. A város mediterrán hangulatú, megnyerte az Európa Kultúrális Fővárosa címet 2010-ben. Megtekinthetjük a világörögség részét képező ókeresztény sírkamrákat, valamit számos múzeumba is ellátogathatunk. Ilyen a Csontváry Múzeum, a Zsolnay Múzeum és a Victor Vasarely Múzeum. Nem szabad kihagyni a Tv-tornyot sem, ahova ha felmászunk, akkor beláthatjuk az egész várost és ehetünk egy finomat az itteni étteremben. Az építményt 40-50 km-es körzetben szinte mindenhonnan látni. 

Nem messze utazva elérünk Mohácsra, ahol egy látványos történelmi emléket tekinthetünk meg. Itt található a mohácsi csata emlékhelye. A másik irányba autókázva Szigetvárra érünk, ahol a szigetvári várat csodálhatjuk meg. Várakból nincs hiány, hiszen Siklóson, Pécsváradon és Magyaregregyen is van belőlük maradvány. 

A megye természeti értékei közé tartozik az Abaligeti cseppkőbarlang, ahova a körénykbeli iskolások nagy része rendszeresen ellátogat. Szinte kötelező osztálykirándulásos program Somogyból, Baranyából, de még Tolnából is. Nem messze innen a Kelet-Mecsek erdeiben bújnak meg a múltat idéző falvak, mint Kisújbánya, Püspökszentlászló vagy éppen Óbánya

Fürdés szempontjából sem kell messze mennünk. Az említett termálfürdők mellett lehetőségünk van megmártózni az Abaligeti-tóban, az Orfűi tavak egyikében, vagy pedig a Pécsvárad mellett található Dombay-tóban. A gyógyfürdőzés központja kétségkívül Harkány, de Sikondáról sem szabad megfeledkeznünk. Harkánytól nem messze található ráadásul egy híres borváros, Villány is. A településen a számos pincészet és borászat mellett, megnézhetjük a Villányi pincesort és a Bormúzeumot is.

A leghíresebb turisztikai programért sem kell messze menni, hiszen a Mohácson minden évben megrendezésre kerül a Busójárás, ahova mindenkinek legalább egyszer el kell látogatnia az életében. Emellett nem szabad megfeledkezni a pécsváradi leányvásárról sem, amely minden évben megrendezésre kerül.

Ha nyáron látogatunk el Baranya megyében egy kellemes kirándulásra, akkor érdemes délre is lemenni egy kicsit. A vajszlói dinnye országos hírű, így mindenképpen megér egy kóstolót. Természetesen ha már odaáig elvezetünk, akkor a Drávát is érdemes megcsodálni, illetve itt található az Ős-Dráva Látogatóközpont is, ahol interaktív kiállítást tekinthetünk meg, tanösvényen túrázhatunk, de még madármegfigyelésnek is rész vehetünk.


A megye központja Kaposvár, ahol szintén találhatóak várromok, amiket érdemes megtekinteni. A megyeszékhely a Somogyi-dombság mellett található. Itt található a Rippl-Rónai Múzeum, a Csíky Gergely Színház, amelyet tavaly újítottak fel teljesen. De lehetőségünk van megmártózni a Virágfürdőben, vagy benézni a Vaszary Emlékházba, esetleg részt venni pár fesztiválon. Minden évben megrendezésre kerül a Tavaszi Fesztivál, a Rippl-Rónai Fesztivál, a Mézfesztivál, illetve a Kaposvári Állattenyésztési Napok az egyetem területén. További programok a megyében: Krisna-völgy (Somogyvámos), a Balatonboglári Szüreti Fesztivál, a Mesztegnyői Rétesfesztivál, a Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkád, illetve számos egyéb gasztrofesztiválnak is helyet ad a terület.

A megye egyik legnagyobb látványossága a Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, 8 km-re Kaposvártól. Itt az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre, egy élő faluban létrejött falumúzeumot tekinthetünk meg. Ennek célja, hogy a fennmaradt népi építészeti emlékeket és tárgyakat összegyűjtse. A hagyományok fenntartása is nagyon fontos a falu számára. Nem messze a falutól található Patca, ahova minden gyermekes családnak érdemes ellátogatnia. A Katica Tanya egy élményközpont, amelyet egy családi vállalkozás által jött létre. A 13 hektáros területen van vízipark, kültéri csúszda, beltéri játszóház, de még mászófalon is kipróbálhatjuk magunkat. 

Természetesen barangolhatunk a várostól délre található Zselicben is, amelynek kiterjedése egészen Baranyáig elér. A Ropolyi-tónál például horgászni és kirándulni tudunk, de innen pár száz méterre megtekinthetjük a Zselici Csillagparkot, amelyhez egy kilátó is társul. Ide felmászva jó idő esetén a Balatonig, vagy akár Horvátországba is elláthatunk. Kirándulni tudunk továbbá Mesztegnyőn, ahol erdei vasúttal utazhatunk, vagy Kaszó és környékén, ahol szintén található kisvasút. Mindemellett pedig betekintést nyerhetünk a vadállatok életébe, hiszen Kaszó mellett Középrigócpusztán, Zsippón és Bőszénfán is található egy-egy vadas-, illetve állatpark. Ne feledkezzünk meg továbbá a Petesmalmon található Vidraparkról sem, amely az egész országban különlegesnek számít.

Mivel turisztikai szempontból a Balaton nem ehhez a térséghez tartozik, így Somogy megye nagy gondban volt és van. Ettől függetlenül nincs hiány állóvízben, hiszen a mesterségesen kialakított Desedát nyugodtan meglátogathatjuk. Található itt kemping, kalanderdő, látogatóközpont, kilátó, arborétum, de természetesen fürdési lehetőség is adódik. A Fekete István Látogatóközpontban többet tudhatunk meg a tó élővilágáról, madármegfigyelésen vehetünk részt, de még egy hatalmas akváriumba is betekintést nyerhetünk.


A fő vonzerő Szekszárd és környéke és a Duna, illetve a Gemenci, illetve a Gyulaji erdők. Szekszárdon több látnivaló és program is várja az idelátogatókat. Az ország legkevesebb lakosú és a harmadik legkisebb területű megyeszékhelye. A városban minden évben megrendezésre kerül a Szekszárdi Szüreti Fesztivál, ahol főként a szüreti népszokásokat mutatják be. Múzeumok terén sincs hiány, hiszen ellátogathatunk Babits Mihály szülőházához, a Wosinsky Mór Múzeumba, a Mézeskalács Múzeumba, de még a volt Törökfürdőt is megtekinthetjük. További látnivalók között szerepel a Béla Király tér, a mohácsi vész emléktáblája, de természetesen a kilátóhoz is elmehetünk.

Szekszárdtól nem messze található a gemenci erdő, ahol számos vadállattal találkozhatunk, ha felülünk a Gemenci-kisvonatra. Itt található a világ legnagyobb fekete gólya állománya is. Gyulajban hasonló rezervátumot tartanak fent, ahol a dámvadállomány az elmúlt időszakban világhírűvé is vált. 

Tolna megyében emellett a mai napig találkozhatunk olyan falvakkal, ahol erősen őrzik a hagyományokat. A Sárköz falvai, mint Őcsény, Decs, Alsónyék és társai népi öröksége az egész országban híresnek számít. 

Dunaföldvár egy kicsit északabbra található. A Duna meleltt fekvő településen egy bronzkori földvár található. Ennek csak egy része, a Csonka-torony látogatható. A műemléket a '70-es években tárták fel, itt alakítottak ki kiállítást. A várostól még egy kicsit feljebb található Simontornya, ahol szintén egy várat tekinthetünk meg. Ezt 1270-ben építetettek, majd folyamatosan toldottak hozzá. Jelenleg Vármúzeumnak ad otthont. 

Somogy megye felé haladva Dombóvárra érünk, ahol megmártózhatunk a híres Gunarasi Strand- és Gyógyfürdőben. A vizet az 1960-as években találták és kezdték el hasznosítani. A víznek számos pozitív hatása van, hiszen alkalmazható néhány légzőszervi, szív- és érrendszeri elváltozásokban, de még bőrgyógyászati területen is. A várost viszont nem csak emiatt érdemes meglátogatni. Itt található a Fekete István Múzeum, illetve a Helytörténeti Múzeum is.

Jártatok már a térségben? Ha igen, akkor miket néztetek meg? Esetleg felkeltette valamelyik az érdeklődéseteket?

  • Megosztás:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor talán ez is fog:

0 megjegyzés