Kis erkélyek, nagy ötletek

By Réka - július 01, 2020

Valamilyen szinten mindig is szerettem a lakberendezést, de ez a költözésem óta még jobban felerősödött. Végre sok mindenről dönthettem saját magam. A színek, a kiegészítők, a stílusvilág mind-mind engem tükröz. Mivel családi házban élek, így erkélyem sosem volt, de még a teraszunk sem túl nagyra sikeredett. Ez azóta megváltozott és a nagy inspiráció keresések közepette ráakadtam pár ötletre, amely nagyon megtetszett.


Mivel jelenleg sokkal nagyobb térrel rendelkezünk, mint a képen szereplők, így csak elmentettem őket, de végül nem vettem hasznukat. Mivel egy elég részletes gyűjteményről van szó, így nem szerettem volna ha kárba veszne az egész. Éppen ezért hoztam nektek jópár fotót különleges, egyedi, praktikus és színes teraszokról és erkélyekről. Ha lesz rá igény, akkor továbbiakkal is szolgálhatok, akár a lakás többi részével kapcsolatban is. 


Erkélyre érdemes olyan bútordarabokat választani, amelyek időtállóak, strapabíróak és esőállóak. Jó esetben van egy kis tetőnk is, de még ebben az esetben is beverhet az eső, és nem örülnénk neki, ha a vihar sújtotta teraszt minden egyes alkalommal újra kellene rendezni.


A korlátos típusnak egy nagy előnye van, hogy bármit tárholhatunk rajta. Akár teregetésről van szó, akár egy kisebb asztalról, de még növényeknek is tökéletesen megfelel. Egy kis kreativítással egész szép növényállományt tudunk gondozni egy pár négyzetméteres teraszon.


A fedett és körbeépített erkélyek is hasznosak tudnak lenni. Elsősorban télen kiválóak, hiszen fűthető, így nem fázunk, viszont ha friss levegőre van szükségünk, azt is könnyen megoldhatjuk. Ha ablakkal körülölelt, akkor itt szintén vígan eléldegélnek a növényeink. Persze ebbe az esetben érdemes utánanézni annak, hogy melyek azok, amik jól bírják a meleget és a párás levegőt. 


Egy kicsit más stílus, de ha szeretsz a teraszon feküdni, akkor azt is könnyen megoldhatod. Egy kisebb függőágy szinte bárhol elfér, ha neked ez a priorításod. Két erősebb kampó már ki fogja bírni egy ember súlyát, így egyszerűen élvezheted a napsütés adta lehetőségeket a forró nyári hónapokban.


Én személy szerint imádom az ilyen kis kuckókat. Ez a terasz elég speciális és egyedi, de mégis tökéletesen kivitelezett a hely kihasználása. Itt szintén kibírható egy kisebb nyári eső, ráadásul a bútoraink is biztonságban vannak. A növények viszont élvezik a hűsítő záporokat. 


Abban az esetben, ha nem szeretnél egy szélesebb függőágyra beruházni, akkor kaphatóak ilyen kis egyszerűbb ülőfotelek is. Ezek még kisebb helyet foglalnak és talán fukncionálisabbak is abból a szempontból, hogy ebben könnyebben tudunk enni, dolgozni, vagy bármilyen tevékenységet végezni. 


Megeshet, hogy nincsen tető a fejünk felett, de ebben az esetben sem kell keseregnünk. Egy könnyedebb anyagból, vagy nagyobb napernyő már tökéletesen meg is felel a napsugárzás ellen. Az effajta bútorokat pedig könnyen összedobhatjuk az otthon talált darabokból. 


Ha nincsen térelválasztónk, vagy nem túl szép, akkor érdemes beszerezni egy fából készült darabot. Ez nem csak árnyékot ad és kicsit elszeparál a szomszédoktól, hanem növények is kiváló lehet. Kis helyet foglal, de mégis sokat dob a kis teraszokon. 


Sokan nem tudnak nagy beruházásokat tenni a berendezésekre, vagy egyszeűen csak jobban szeretik a minimál stílust. Ebben a esetben egy kisebb asztalra van csak szükség, vagy pedig egy lehajtható asztallapra. Hozzá két szék és máris élvezhetjük a napsütést. Eső esetén pedig könnyen be is kapkodhatjuk a bútorokat.


Földszinti lakás esetén vannak speciális esetek, amikor nagyobb térrel rendelkezünk. Ez nagyon jól hangzik, ám mégsem annyira egyszerű tökéletesen kihasználni a terepet. Két szék és egy asztal már itt is bőven megteszi, de ha ennél is tovább szeretnénk menni, akkor a bejárat mellé jöhetnek a nagyobb virág- és gyertyatartók is. Itt is csak a kreativítás szabhat határt. 


Láthatóan nagyon szeretem a fa bútordarabokat. Ez a kombináció is könnyen megvalósítható, nagyon egyszerű, olcsó, de mégis sokat dob a lakáson. Egy kisebb polccal - amin a virágokat és egyéb apróságokat tároljuk - pedig még többet segíthetünk magunkon, így nem kell mindig mindent bepakolnunk a lakásba.


A félig zárt és félig nyitott teraszok megint egy újabb csoportba tartoznak. Kicsit talán sötétebb, mint a többi, de nem annyira, hogy ne élvezhessük az első tavaszi napsugarakat. Itt ősz végéig bőven sok időt tölhetünk. A növények kapcsán pedig érdemes olyat választani, amelyek bírják az enyhe fagyokat, így csak nagyobb téli hidegek esetén kell őket becipelnünk a lakásba.


Manapság sajnos kevés helyen találkozhatunk már kőből épített lakásokkal. Ha mégis kifogunk egy ilyet, akkor nagyon egyedi teraszt varázsolhatunk magunknak. A melegtűrő növények örömmel feldobják a napjainkat, hiszen a kő bőven magába szívja a napsugarat és estére eléggé fel is forrósodhat. Érdemes beszerezni valamilyen árnyékolót, hogy ne legyen túl melegünk.


Ez a kék és barna kombináció nagy szerelmem lett. Földhöz ragadt, natúr stílus, amely mégsem túl egyszerű. A pasztell színek nagy népszerűségnek örvendenek, így biztosan könnyen találunk hozzá bútort és kiegészítőket egyaránt. 


Az effajta növénytartókat nem csak erkélyen tudjuk tartani, viszont most ide sorolom őket. A fűszerek tárolás nem egyszerű, főleg, ha többfélét szeretnénk nevelni. A legtöbb jól bírja a másik társaságát és a napfényt, így a teraszon tökéletes helyük lehet.


Ha azt hiszed, hogy túl pici a teraszod és esélytelen, hogy bármit is kezdj vele, akkor itt egy bizonyítéka annak, hogy bizony semmi sem lehetetlen. Bár csak két székről, egy asztalról és pár virágról van szó, de mégis sokat dob a lakás összképén. Ha mindezt még színesben is valósítod meg, akkor még a szomszédok is irigykedve tekintenek a balkonodra.


Szintén egy zárt erkélyről hoztam egy igazán zöld inspirációt. Imádom a növényeket, akár szobai darabokról van szó, akár a kertben elültetettekről. Ha mindezekhez zöld kiegészítőket társítunk, akkor szinte már olyan, mintha a természetben töltenénk a délutánt. 


Tévedtem. Lehetséges, hogy nem a kettővel ezelőtti volt a legkisebb terasz, amiről gyűjtöttem fotót. Itt éppenhogy egy-egy szék fér el, amihez csak egy lehajtható asztalt tudtak társítani. Hát nem ötletes?

Nektek melyik volt a kedvencetek? Ha van kedvetek, küldjetek nekem bátran fotót a ti teraszotokról vagy erkélyetekről. Az sem gond, ha családi házban éltek, hamarosan ahhoz is hozok egy összeállítást. 

Képek forrása: Pinterest

  • Megosztás:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor talán ez is fog:

0 megjegyzés