Cukkinis receptek idén nyárra

By Réka - július 06, 2020

A nyár egyik legkedveltebb zöldsége a cukkini. A finomság a tökfélék családjába tartozik. Színe lehet zöld és sárga, mintája pedig csíkos vagy foltos. Fogyasztása történhet nyersen, főzve vagy simán párolva is, mindenhogy különleges és ízletes. Fő szezonja június végétől szeptember elejéig tart, de fagyasztóba téve egész évben élvezhetjük az ízét. 


A cukkini 95% vízből áll, így tökéletes vízpótlásnak a forró nyári napokon. Az ásványi anyagok közül a mangán, a magnézium, a kálium, a kálcium, a réz, a cink és a foszfor található meg benne, de vitaminokban sem szenved hiányt, hiszen A, B1-2-6-9-et is tartalmaz. Mindezek mellett pedig ne feledkezzünk meg a folsavról és az élelmi rostról se, hiszen ezekben is igencsak gazdag. 

Érdekesség, hogy vannak olyan európai konyhák, ahol a virágát is hasznosítják. A franciák és az olaszok kecskesajttal, fűszerekkel és paradicsommal tálalják a zsiradékban kisült finomságot. A cukkini termését kétféle formában szoktuk leszedni. A kisebb és keskeny darabok tökéletesek salátába, cukkinispagettinek, a nagyobb darabokat pedig rántani szoktunk, illetve sokan főzelékként is hasznosítják. Ebben a bejegyzésben hoztam nektek pár receptet arra az esetre, ha túl sok lenne már a cukkini és nem tudtok mit főzni belőle.

Cukkinifőzelék

Az első nagy kedvencem a cukkinifőzelék. Sokan mondják, hogy egy és ugyanaz, mint a tökfőzelék. Ez közel sincs így. Aki igazán szereti mindkettőt, az tudja, hogy van különbség a két zöldség íze között. A cukkinihez én előszeretettel adok fokhagymát, de persze a megszokott kapor sem maradhat ki a receptből.

Hozzávalók: 

  • 1 nagyobb cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • tej
  • olaj
  • só 
  • bors
  • pirospaprika
  • kapor

Elkészítés:

Egy fej vöröshagymát meghámozunk, majd apróra felszeleteljük. Mehet egy lábosba egy kis olaj társaságában. A hagymát üvegesre pároljuk, majd mehet egy kis pirospaprika. Ezt követően jöhet a lereszelt cukkini. Ha nem túl öreg, akkor nyugodtan készítsük el a héjjával együtt. Ehhez jöhet a tej, amiből annyit szükséges hozzáadni, hogy ellepje a reszelt cukkininket. Egy kicsit úgyis össze fog menni, így biztosan elegendő lesz a folyadék. Ehhez mehet a só és a bors, majd felforraljuk. Nem kell neki sok idő, hiszen bugyogást követően 10 percen belül nagyjából már jó is lesz. Addig előkészítjük a tejfölös-lisztes habarást. Ha már majdnem megfőtt a cukkini, akkor mehet hozzá a kapor, illetve szinte azonnal önthetjük is a habarást. Ezt még összeforraljuk egy kicsit és már le is lehet zárni. Azért is ekkora kedvencem, mert nagyjából fél óra alatt megvan, mégha nincs is előre lereszelve a zöldség. Egy kis kenyérrel, frissen sült zsemlével, maradék fasírttal tálalhatjuk is. Isteni finom!

Cukkinikrém

Tavaly hatalmas kedvencemmé vált a könnyed cukkinikrém. Az esetek nagy részébén sósat reggelizem, általában szendvicset. Ezt viszont mindenféle formában. Tojáskrém, tonhalkrém, hummusz, körözött, de még avokádókrém formájában is sikerült megtalálnom a megfelelő receptet. Nyáron még könnyedebbre szoktam venni, így többször készítek zöldségkrémeket, mint a padlizsán-, a zöldborsó, vagy épp a spenótkrém. Most viszont a cukkininek van itt az ideje, így elhoztam nektek a legjobb cukkinikrém receptemet.

Hozzávalók:
  • 1 cukkini
  • 1 vöröshagyma vagy két újhagyma
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 kápia paprika
  • őrölt pirospaprika
  • olaj
  • bors
  • friss fűszerek változó arányban (oregánó, bazsalikom, tárkony)
Elkészítés:

A krémet nagyon egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. A cukkinit elfelezve tepsibe tesszük a paprikával együtt. Mehet is be a sütőbe nagyjából 180-200 fokon egészen addig, amíg a paprika el nem kezd pirulni. Közben elkészítjük a hagymás részt. Ehhez összeszeljük a vörös- és a lilahagymát, majd egy kis olajon megpároljuk. Mehet hozzá egy kis őrölt pirospaprika, majd a paradicsom. Kicsit összefonnyasztjuk azt is, majd hozzáadjuk a sót és a borsot, illetve a fűszereket. Mivel a cukkinihez szinte bármi jó, így nem írok konkrétumot. Ki-mit szeret, tegyen hozzá bátran. 

A sült cukkinit és a paprikát hozzáadjuk ehhez a keverékhez, majd egy kézi botmixer segítségével összepürésítjük. Egy lábosban egy kicsit még összeforraljuk, ha szükséges, akkor tovább ízesítjük. Kihűlt állapotában fogyasztható is. Szendvicsek, mártogatósok alapanyagaként tökéletes, de tortillába, hamburgerbe, tészták szószaként is tökéletes. 

Tipp: Ha túl sok maradt és már nem tudjátok felhasználni, akkor egy kis forralást követően egy tiszta üvegbe télre is el lehet tenni. A tetejére mehet egy réteg olaj, így biztosan eláll még télen is.

Töltött cukkini

A cukkini következő formája a töltött verzió. Ennek többféle változatát szeretem és fogyasztom. Van, amikor hússal, van, hogy sajttal vagy tojással. Hogy kedvezzek a vegánoknak is egy kicsit, most egy gombás verziót hoztam nektek. 

Hozzávalók:
  • 1 cukkini
  • 250 g gomba
  • 1 vöröshagyma
  • 130 g hajdina/kuszkusz
  • sajt/vegán sajt ízlés szerint
  • petrezselyem
  • olaj
  • bors
  • tárkony
  • tejföl/vegán tejföl
Elkészítés:

A cukkinit hosszában ketté vágjuk, kiszedjük a belsejét. Elkészítjük a tölteléket, amihez felaprítjuk a hagymát és a gombát. Mielőtt ezeket elkezdenénk megpirítani, feltesszük főni a hajdinát vagy kuszkuszt. Ehhez kb 100-130 g gabonát használunk, amihez másfélszeres vizet használunk, illetve egy kis sót vagy vegetát. Amíg ez elkészül, addig egy kis olajon megpirítjuk a hagymát, majd mehet rá a gomba, a só, a bors és a tárkony. A gomba gyorsan megpuhul, így mehet is hozzá egy kis tejföl vagy vegánföl. Amint elkészült, mehet is a cukkinibe. Ennek az aljára először egy kis hajdinát vagy kuszkuszt teszünk, majd jöhet a gombás töltelék. A tetejére pedig reszelhetünk egy kis sajtot. A sütőbe tésze viszonylag hamar, nagyjából 20 perc, fél óra alatt elkészül. Nézegetni kell, nagyon függ attól, hogy mennyire friss a cukkini. 180-200 foknál magasabb hőmérsékleten nem érdemes sütni, mert megég a sajt. 

A sütőből kivéve a maradék petrezselyemmel még megszórhatjuk. Könnyű ebédnek vagy vacsorának is kiváló.

Cukkinis-gombás tészta

Ki ne szeretné a tésztát? Cukkinivel kiegészítve laktató, egészséges és még alakbaráttá is válhat. Ha a cukkinit nem a szószhoz keverjük, hanem tésztaként tálaljuk, akkor szinte nulla szénhidrátból is kijöhetünk. Ez a recept viszont nem erről szól, de szükség szerint átalakítható.

Hozzávalók:
  • 1 cukkini
  • 250 g tészta
  • 250 g gomba
  • 1 vöröshagyma
  • olaj
  • bors
  • tárkony
  • tejföl/tejszín
Elkészítés: 

Első körben kifőzzük a tetszés szerinti fajtájú tésztát. Ez lehet spagetti, penne, masni vagy bármilyen tészta. Míg a tészta fő, elkészítjük a szószt. Ehhez egy cukkinit, egy vöröshagymát, 250 g gombát összeaprítunk. A hagymát egy kis olajon megpirítjuk, majd jöhet rá a cukkini és a gomba. Sóval, borssal és tárkonnyal ízesítjük. Ha már majdnem elkészült, akkor mehet hozzá egy kis tejföl vagy tejszín - ki mit szeret használni. Végezetül összekeverjük a tésztával és már tálalhatjuk is.

Cukkinisaláta

Mióta dolgozom, próbálok változatosabban étkezni. Ennek az lett az eredménye, hogy érdekes összeállításokat kreáltam magamnak. A cukkini saláta alapja a grillezett/sült cukkini. Ehhez nekem "csak" egy régi retro melegszendvics sütőm van, amiben könnyen elkészítem a szeleteket. Ehhez igazából bármit keverhetünk, hogy egy igazán laktató salátát kapjunk.

Hozzávalók:
  • 1 cukkini
  • 1 újhagyma
  • 1 avokádó (elhagyható)
  • 150 g fetasajt
  • 1-2 paradicsom (vagy lehet koktél is, akkor értelemszerűen többre van szükség)
  • rukkola
  • bors
  • olaj
  • fűszerek (oregánó, bazsalikom)
  • ízlés szerint: tojás, sonka, csirkemell
Elkészítés:

A cukkinit szeletekre vágom, majd egy kis fűszer társaságában meggrillezem. Amíg elkészül, összevágom az újhagymát, a fetasajtot, a paradicsomot és az ízlés szerinti egyéb fehérjeforrásokat. (tojás, sonka, csirkemell) Egy tálba öntöm őket, hozzáteszem a rukkolát, a sót, a borsot, a fűszereket, majd mehet az elkészült cukkini. Egy kis olajjal meglocsolva tökéletes nyári vacsora.

Ne feledkezzünk meg a megszokott ízekről sem. Idén is készíthetünk cukkinitócsnit, ami kukoricás rizzsel lesz az igazi. De ki is ránthatjuk a zöldséget, vagy süthetünk belőle rakot változatot is. A kreativításunknak csak a képzelet szabhat határt. Ha elkészítitek valamelyik finomságot, akkor ne felejtsétek el elküldeni nekem emailben, facebook üzenetben, vagy akár itt is. 

Kellemes főzöcskézést kívánok!

  • Megosztás:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor talán ez is fog:

0 megjegyzés