Különleges fogások

By Réka - július 28, 2020

Főzni mindig jó, legyen tél vagy nyár. Míg a hűvösebb időben a nehezebb ételekre vágyunk, addig nyáron inkább a frissítő fogások felé kacsintgatunk. Ilyenkor van itt az ideje a paradicsomos, bazsalikomos, zöldséges, gyümölcsös és egyéb ebédeknek és desszerteknek. Ebben a cikkben különleges finomságok receptjeit hoztam el nektek. 


A legtöbbünk szeret különböző ételeket kóstolni. Találtam pár olyat, amit lehet, hogy sokan ismernek, de szerintem még kevesen készítettek el. Van itt újdonság Görögországból, Törökországból és Ázsiából is. A dakos reggelire és vacsorára is tökéletes, a naan kenyeret szintén fogyaszthatjuk a nap bármely szakában, míg a baklava inkább édességnek tökéletes. Nem feledkeztem meg a fagylalt kedvelőkről sem, hiszen hoztam egy zöld teás receptet is. 


Görögörszágból sok fogást ismerhetünk. Innen származik az igazi gyros, a görög saláta, illetve a tzatziki is. Most egy újabb finomsággal ismertetlek meg benneteket. A dakos, vagy más néven ntakos Kréta szigetéről származó feltét, amely mára már az egész országban elterejedt. Tulajdonképpen ez a görögök bruschettája, de ennek alapja egy pirított rozsos zsemleféle. A paximadiára egy fűszeres, früss, nyeres paradicsompüré kerül. Erre kerül a feta, illetve az olívabogyó, a lilahagyma és az olívaolaj.

Hozzávalók:
  • 3 paradicsom
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 tk oregánó
  • 10 dkg feta sajt
  • 4 rozsos zsemle (paximadia)
  • bors
Elkészítés: 

A paradicsomokat meghámozzuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Ehhez hozzáadjuk az oregánót, a sót és a borsot, majd meglocsoljuk egy deci olívaolajjal. A masszát jól összekeverjük. Ezt követően foglalkozunk a zsemlével, amiket felbevágunk és egy száraz serpenyőben a vágott felükkel megpirítunk. Ha kész, akkor egy tálra helyezzük és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Erre mehet a fűszeres keverék, a tetejére pedig fetát morzsolunk. A finomságot még egy csepp olajjal meghintjük és már tálalhatjuk is.


Nem messze Görögországtól fekszik Törökország, ahonnan számos finomság származik, amelyet az elmúlt években idehaza is sokan kipróbáltak már. A baklava az egyik ilyen, ami a balkánról származik. A törökök mellett az arabok, az örmények, a bolgárok, a szerbek és persze a görögök is előszeretettel fogyasztják. A süteményféle tehát számos ország konyhájában megtalálható. A rétestészta alapú diós édességet cukorral és mézzel ízesítik. 

Hozzávalók:
  • 80 dkg cukor
  • 30 dkg dióbél (vagy pisztácia)
  • 50 dkg vaj + egy kicsi a kenéshez
  • 2,5 csomag réteslap 
  • fél citrom leve
  • víz
Elkészítés:

A baklava készítését a sziruppal kezdjük, amelyhez 5,3 dl vizet egy kis lábosban elkeverünk 80 dkg cukorral. Ezt a citrommal ízesítjük, majd nagyjából öt percig forraljuk. Ezt követően félretesszük és hagyjuk kihűlni.

Jöhet a töltelék, amihez a darált diót és a vajat használjuk majd. A 25x35-ös tepsit vajjal kikenjük, majd rétegesen belefektetjük a réteslapok felét. A legfelső réteget megkenjük egy kis vajjal, majd elosztjuk rajta a diót. Erre jöhet a maradék réteg. Ne feledjük az utolsó 3-4 lapot vékonyan megkenni egy kis vajjal. Ezután a baklavát kisebb négyzetekre vágjuk, majd leöntjük a maradék olvasztott vajjal. Mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 35-40 percre. Látni fogjuk, hogy mikor jó. Ha a teteje egyenletesen megpirult, akkor kivehetjük. 

A még forró süteményt meglocsoljuk a cukorsziruppal, majd minimum négy órát hűlni hagyjuk. Ez idő alatt az édesség teljesen beszívja a szirupot. Igazi kalóriabomba, de egyszer megéri kipróbálni!


A különleges kenyérféle a perzsáktól származik. Az iráni recept már egész Közép-Ázsiában és Indiában elterjedt, hiszen a legtöbb háztartás ismeri és szereti is készíteni. Ez olyan, mint nálunk a pite vagy a rétes, minden családnak megvan a saját, jól bevált receptje. Az igazi naan kenyér tandoori kemencében sül, de még nálunk sincs mindenhol effajta sütő. Éppen ezért kitalálták, hogy lehetne mindezt serpenyőben elkészíteni. Az alap recept mellett természetesen számos ízesítéssel találkozhatunk az interneten. Ilyen a vajas, a fokhagymás, a chilis, a fűszeres, de még a lilahagymás is. Most az eredetivel ismerkedhettek meg.

Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 2 ek joghurt
  • 2 tk instant élesztő
  • 1-2 dal langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 1 ek olaj
Elkészítés:

Először az egy deci langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd mehet bele az élesztő. Hagyjuk felfutni. Eközben a lisztet egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a sót, majd beletesszük a joghurtot és az élesztős vizet. Ezt összegyúrjuk és annyi vizet adagolunk hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Semmiképpen se legyen túl kemény, mert akkor nem tudjuk kinyújtani. A tésztából egy nagy gömböt formázunk, majd egy fél órát pihenni hagyjuk. 

Közben előkészítjük a serpenyőt. Ha letelt az idő, a tésztát hat részre osztjuk és gombócot formálounk belőlük. Amit nem használunk, letakarjuk. Enyhén olajos kézzel tudunk vele dolgozni egy kicsit meglisztezett deszkán. Fogunk egy folyót, majd ovális alakúra nyújtjuk. Dolgozhatunk vele úgy, mint a lángossal. Ekkor csak széthúzogatjuk a tésztát, majd az egyik oldalát hideg vízzel megkenjük. A vizes felével a forró serpenyőbe tesszük. Ha nem olajozzuk túl, akkor most odaragad a tészta, de nem baj, hiszen pont ez a cél. Addig hagyjuk így, amíg látni, hogy a tészta átsült és felhólyagosodott. Ha már jó, akkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Ha kész van mind a hat lap, akkor már tálalhatjuk is. Ha nem ízesített verziót készítettünk, akkor megkenhetjük egy kis vajjal és szórhatunk rá egy kis rozmaringot, koriandert, vagy bármilyen általunk kedvelt fűszert.


Ha már nyár, akkor nem hagyhatjuk ki a fagylaltokat sem. Házilag könnyen készíthetünk finomabbnál-finomabb fajtákat. Ott van a jól ismert banánfagyi, de a többi gyümölccsel is bátran próbálkozhatunk. Most egy élénkítő és frissítő zöld teás verziónak a receptjét hoztam el nektek. Elkészítése könnyű és gyors, nem igényel különösebb gasztronómiai tudást.

Hozzávalók:

  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál zöld tea
  • 1/2 rúd vanília (ha nincs, vaníliás cukor is megteszi)
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál forró víz
  • cukor/méz/édesítő ízlés szerint
Elkészítés:

A zöld teát 10 percig két evőkanál forró vízbe áztatjuk, amihez hozzáadhatunk egy kis cukrot vagy mézet. Amíg várunk, a tejet felforraljuk a vaníliával, majd beleöntjük a teát. Ezt öt percig pihentetjük. Közben a tojást a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a szűrt tejet. Ezt kis lángon sűrűre főzzük. Ha kihűlt, akkor belekeverjük a tejszín és mehet is a fagyigépbe. Ha nincs a háztartásba, akkor akár turmixgépet is használhatunk. Ebben az esetben a fagyasztás során többször át kell keverni a fagyit. Tökéletes nyári hűsítő!

  • Megosztás:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor talán ez is fog:

0 megjegyzés