Kultúrkörút - Átszelt folyók és tavak

By Réka - június 26, 2020

A tó szárazfölddel körülvett állóvíz. Ezt tanítják az iskolákban. A tavak többsége édesvizet tartalmaz, és a Föld bármely részén kialakulhatnak, ám a legtöbb az északi féltekén található. A bolygónk legmélyebb tava a Bajkál-tó, amelynek mélysége eléri az 1620 métert is, ezt a Tanganyika-tó, illetve a Kaszpi-tenger követi. Vannak azonban ennél érdekesebb vízgyűjtők is, ugyanis sok esetben az ember alakítja ki ezeket a helyeket. A mesterséges tavak előnyei, hogy könnyen variálhatóak. 



Belgium

A belgáknál található egy tó, amelyet egy kerékpárút szel át. A süllyesztett, víz alatti út a tó közepén megy át, ami a "Cycle through water" nevet kapta. A Bokrijk-ben található kerékpárosok számára kialakított útvonal 212 méter hosszú, a tó vize végig szemmagasságban figyelhető meg. Szinte érezni lehet, ahogy átkelünk rajta. A biciklisek vicces látványt nyújtanak a partról is, hiszen a napozók és fürdőzök csak elsuhanó fejeket látnak a víz közepén. A tervezők úgy építették meg, hogy ne okozzon kárt a környezetben, és ne is rontsa el a táj szépségét. Az út hatalmas cölöpökön áll, így nem osztja meg a víztömeget, alatta szabadon áramlik ide-oda. Az építmény természetvédelmi területen helyezkedik el Belgiumban, amely Európa egyik kerékpáros paradicsoma, hiszen közel 2000 km úthálózatot építettek ki.


Amerikai Egyesült Államok

A Nagy-sóstó az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén található. A Wasath-hegységtől nyugatra fekszik, Utah állam fővárosa, Salt Lake City közelében. A tó sótartalma magasabb, mint a tengereké, nem véletlenül kapta a nevét. Területe folyamatosan változik, hiszen a beömlő folyók vízhozama alakítja ki. Átlagos mélysége négy és fél méter, éppen ezért lehetséges, hogy a tóban 10-13 sziget is található, attól függően, hogy mennyi víz van benne. Ha alacsony vízhozammal rendelkezik, akkor át lehet sétálni egyik szigetről a másikra. Mindemellett érdekesség még továbbá, hogy a tó két részből áll, az egyik rózsaszín, a másik pedig hagyományos kék. A két részt egy út választja el egymástól, amin autók, buszok, de még vonatok is áthaladnak. A magasból nagyon jól látszik ez a csoda.


Kína

Ázsiában található a világ egyik legérdekesebb hídja. A kínai Hubei tartományban található Shizihuan vidéken alakították ki ezt a keskeny fahidat. A környéken sokan csak lebegő sétánynak emlegetik az utat, amely a folyó közepén kanyarog. A fából készült építmény érdekessége, hogy nem átszeli a folyót, hanem a sodrás mentén alakították ki. Az alkotás hosszan elnyúlik, így a tusisták megcsodálhatják a folyó környezetét, illetve megtapasztalhatják a vízen járást is. A híd 500 méter hosszú, és olyan helyeken kanyarog, ahová nem, vagy csak nagyon nehezen juthat el az ember.

  • Megosztás:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor talán ez is fog:

0 megjegyzés