Az elengedés művészete

By Réka - június 11, 2020

Az elengedésről számos tanulmány íródott már. Az emberek nagy része küszködik azzal, hogy bizonyos dolgokat, tárgyakat, történéseket elengedjen az életéből, így lépve tovább egy új szakaszba. Számos trükk és praktika létezik arra, hogy ezt megtanuljuk, ám sajnálatos módon mindezek nálam nem váltak be. Összegyűjtöttem azonban pár olyan apróságot, amelyek előrébb lendíthetnek bennünket, vagy elősegíti a gödörből való kilépést.



Az önfejlesztő könyvekben leírtakon és a tudományos megközelítésen túl is vannak eszközök, amelyek hatékonyan támogatnak bennünket, hogy el tudjunk engedni bizonyos dolgokat. Nagyon fontosak a kapcsolatok, talán ezeket kellene legelőrébb helyezni az életünkben, de a lista elején van az őszinteség és a kreatív energia is. Nagyon fontos, hogy ne úgy próbáljunk túllépni, hogy valami másba fektetjük az energiát és hagyatkozunk a "majd elmúlik" kifejezésre. Nem fog elmúlni, ezen át kell magunkat verekedni, hiába szeretnénk magunkban elnyomni. 

Vegyük alapul a gyászt, hiszen az is egyfajta elengedési folyamat. Ha a gyászt elnyomjuk magunkban és máshoz nyúlunk, nem fog minket előrébb vinni. Ideig-óráig valóban segítséget nyújhat, ám hosszú távon nem könnyíti meg az életünket, főként ha valami olyat választunk elterelés gyanánt, amely még káros a környezetünkre és ránk nézve is.

Ha mást hibáztatunk, akkor sem jutunk előrébb. Ne akarjuk beadni magunknak, hogy X vagy Y tehet a rossz időszakunkért. Gondoljuk át, hogy jutottunk el az adott pontra. Biztosak lehetünk benne, hogy magunkban kell keresni a hibát. A legnagyobb probléma azonban inkább az, hogy az elengedés hiányát nem azonnal vesszük észre, hanem hónapok, vagy akár évekkel később szembesülünk azzal hogy korábban nem fordítottunk erre kellő energiát. 

Az elengedés hosszú folyamat, nem megy egyik napról a másikra, hiszen időt kell adnunk magunknak a teljes gyógyulásra és regenerálódásra. Az, hogy megszabaduljunk a korábban ért dolgoktól, bele kell gondolnunk abba, hosszan és mélyen. Rá kell jönnünk, hogy miért nem tudunk megszabadulni tőle, miért akarjuk, hogy ez továbbra is velünk legyen. Sok ember fél ugyanis a változásoktól, sőt, talán elmondható, hogy a legtöbben nehezen viseljük azokat. Persze, alkalmazkodunk hozzá, de mégis sokkal nehezebben telnek azok a napok, amíg megszokjuk az adott dolgot. Lehet ez egy költözés, egy új kapcsolat, egy haláleset, egy munkahelyváltás, de akár egy betegség is. Vannak kisebb és vannak nagyobb változások, amelyekkel nehezen bírkózunk meg. Nálam megesett olyan is, amikor még egy random vásárlás is változásnak volt betudható, így alig bírtam magam arra rávenni, hogy beüljek a kocsiba és elmenjek megvenni pár alap dolgot a háztartásba. Tehát nem kell rosszul érezned magad, ha nehezen viseled ezeket a pillanatokat, mert nem vagy vele egyedül. De muszáj túllendülni rajtuk és elengedni ezt az érzést, mert lebénít. Nem is kicsit. 

Az első legnagyobb változás talán akkor következik be az életünkbe, amikor az iskolapadból kilépve kikerülünk a munka világába. Itt már nem teheted meg, hogy nem mész be aznap, mert másnapos vagy, nem aludtál jól, vagy csak egyszerűen nincs kedved beülni az első előadásra. Itt már muszáj minden egyes nap küzdened azért, hogy előrébb kerülj és a hónap végén megkapd a fizetésedet. Kevesebb a szabadidőd, jó esetben a hobbid a munkád, de ez nem mindenkinek adatik meg, amelybe nem kicsit bele lehet punnyadni és jöhet is a depresszió. Próbálj meg valami célt találni magadnak, amely segít a mindannpokban, ám nem szabad elfelejteni "gyógyulni" és foglalkoni a problémákkal. Viszont fontos, hogy rosszabb időszakokban találjunk magunknak valami figyelemelterelést, ha már nagyon sötéten látjuk a helyzetet. Lehet ez a kertészkedés, olvasás, a sport, a kirándulás, egy kávé egy barátnővel, társas a családdal, mindegy mi az, csak lendítsen ki a mélypontból.


Ha eldöntötted, hogy ideje új lapot húzni és továbblépni, akkor van pár tanácsom. Elsőként be kell látnod, hogy ez így nem mehet tovább. Ideje változtatnod egy pozitívabb irányba, ahol majd feltehetőleg jobban érzed magad. Ezt követően ki kell tűzni egy célt, hogy eljuss oda. Ha például a munkahelyeden nem érzed magad jól, akkor bármennyire is félelmetesnek tűnik, ideje váltani. Ha gyászt követően szeretnél talpra állni, akkor ideje a gondolataidat átalakítani. A szép emlékek maradhatnak, de ne akarj továbbra is keseregni. Az élet megy tovább, ha akarod, ha nem. Ami elmúlt, elmúlt és beláthatod, hogy jobb előre tekinteni, mintsem hátra nézegelődni és gondolkodni, hogy de jó és szép volt minden.

Következő lépésként készítsd magad fel a változásra. Ha nem radikális dolgot kell elengedned, akkor ez könnyebb lesz, de közel sem egyszerű. Az új dolgok legtöbbször félelemmel tölthetnek el, de nem érdemes rágódni rajta, hogy akarod-e vagy sem, mert szükséged van rá. Szóval vágj bele és kész. Lehet, hogy nem fog elsőre sikerülni, az is lehet, hogy nem válik be, de ha nem mozdulsz el egy adott pontról, akkor csak ismét a gödör mélyén találhatod magadat. Ha rájöttél, hogy változtatnod kell és szükséges az elengedés, akkor erősnek mondhatod magad, hiszen rádöbbentél: tovább kell lépned.
Furcsa, de az elengedés nem létezhet elfogadás nélkül. Ideje elfogadni a történteket, realizálni magunkban és tanulni belőlük. Akár össze is írhatod a következtetéseket, hiszen ezek segítségével csak fejlődni tudsz. Fogadd el, hogy megtörtént, hogy nem tudsz rajta változtatni, visszahozni azt az időszakot, azt a személyt. Amíg nem teszed meg, addig nem tudsz előrébb lépni sem.

Az elengedés hatalmas energiával és kitartással jár, hiszen ahogy már mondtam, nem megy egyik napról a másikra. Időre van szükséged. Nagy érzelmi hullámvasútra lépsz, ha belevágsz, de megéri, hiszen másként nem juthatsz túl a múltadon. Mindezek a dolgok ráadásul hozzá is adhatnak a személyiségedhez, hiszen sokkal jobban megérheted az embereket, együttérzőbb és elfogadóbb lehetsz másokkal, ráadásul bölcsebbé is válhatsz általuk.

Higgy benne, hogy sikerülhet és semmi sem állíthat meg, akkor senki sem akadályozhat meg abban, hogy ismét jól érezd magad a bőrödben és egy újabb fejezetet kezdj meg. Hidd el, sok lesz még belőle!

  • Megosztás:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor talán ez is fog:

0 megjegyzés