Ízesíts fűszernövényekkel!

By Réka - május 12, 2020

Bár már május van, így a magról vetett fűszernövényekről már lemondhatunk, de még így sem kell feladnunk az álmainkat, hogy a nyár folyamán ezekkel ízesítsük az ételeinket. Ott van például a közönségkedvenc bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring, a menta, a citromfű és még sok másik. Személyes kedvencem a bazsalikom és a többféleképpen felhasználható rozmaring. 


A főzés nem nagy tudomány, csak bele kell jönni. Teljesen alap recepteket is remekül fel lehet dobni egy-egy saját termesztésű fűszernövénnyel, amely új megvilágításba helyezi az ételeket. Nem csak só és bors létezik tehát, hanem számos mással is ízesíteni tudjuk az ebédünket vagy vacsoránkat. A sült csirke vagy egy szimpla saláta vacsorára unalmas lehet, ha nem próbáljuk meg valahogy feldobni azokat. 

A fűszernövényeket legjobb frissen felhasználni, amire sok lehetőségünk van tavasztól az első fagyokig. Az oregánó például még az enyhe hideget is jól tűri, főként ha már elég nagy bokor tulajdonosai vagyunk. Hasonlóan működik a rozmaring is, a bazsalikom viszont elég kényes, így őt nem igen van lehetőségünk kint átteleltetni. Ám nem csak a frissesség miatt jó őket fogyasztani, hiszen számos gyógyhatással is rendelkeznek. A már említett rozmaring például erős gyulladáscsökkentő, a kapor segíti a bélbaktériumokat, a hideget is elviselő oregánó a koleszterint semlegesíti, a kakukkfű timol tartalma az érrendszeri betegségekben küzdők számára van jó hatással, a zsálya pedig a rák legyőzésében nyújt segítséget. A citromfű és a levendula kapcsán pedig sokan tudják, hogy nyugtató hatással rendelkeznek. Ezek kettőse szereti a nyári napsütést és a meleget. Fontos megjegyezni, hogy egy részük évelő, így ha egyszer már sikeresen termesztettük, akkor kellő odafigyeléssel sok évig szüretelhetünk róluk. Az oregánó, rozmaring és bazsalikom mellett ilyen még a tárkony, a menta, a citromfű, de még a koriander is. 

A felsoroltak nagyrészét nem csak az ételek fűszerezéséhez használhatjuk, hanem fűszervajat és fűszersót is készíthetünk belőlük, amelyek tökéletesen passzolnak az egytálételekhez, salátákhoz, de akár sültekhez is. A nehezebb húsok emésztését például jól segíti a majoranna, a kakukkfű és a menta. A könnyedebb csirkéhez és pulykához használhatunk citromfüvet és bazsalikomot, a halhoz viszont jól járunk, ha hozzáadunk egy kis rozmaringot, zsályát vagy az egyik személyes kedvencemet, a kaprot. 

Ezek termesztése nem igényel nagy tudást, hiszen már említettem, hogy a legtöbb a napot és a meleget kedveli. Van amelyik nagyobb vízigényű, de nem mindegyik. Fontos, hogyha nem tudunk magunk termeszteni, akkor a palántákat a szakáruházban vagy piacon vásároljuk meg. Ültető közegnek szerves komposztot használjunk, de fontos, hogy a cserép alján legyen vízelvezető nyílás. Ahhoz, hogy még jobban segítsük a vízelvezetést, a cserép aljába tehetünk pár darab kavicsot, így könnyebben távozik a felesleges víz. Ez elősegíti a növény gyökerének terjeszkedését is. Ahogy szinte az összes palánta, így ezek is a napos helyen érzik magukat a legjobban. Ez lehet ablak, terasz vagy akár üvegház is. Ha már eléggé megerősödtek, akkor jöhetnek a kisebb metszések, hogy serkentsük a növekedést. 
A gondozásuk tehát nem igényel nagy tudást és munkát, de azért érdemes árjuk odafigyelni. Egy kisebb fűszereskert fenntartása nem kerül horribilis pénzösszegbe, főleg ha kisebb adagokkal kezdünk. Nem szükséges azonnal egy hatalmas rozamringbokrot megvásárolnunk, elég egy kisebb is, amely pár hét alatt szépen megerősödik.

  • Megosztás:

Ha tetszett a bejegyzés, akkor talán ez is fog:

0 megjegyzés